Hvad er en kvittering?
Her kan du læse lidt om, hvad en kvittering (også kaldet en regning) er, og om regler og lovkrav forbundet med kvitteringer.
Kort fortalt giver man en kvittering som dokumentation for at man har modtaget betaling for en (eller flere) vare(r) eller ydelse(r).
Men hvad er forskellen på en kvittering og en faktura?
I virkeligheden er det to ord for det samme, men i ordet kvittering er det underforstået, at
udvekslingen af penge foregår med det samme – altså at betalingen sker på kvitteringsdatoen,
samtidigt med udvekslingen af varen/ydelsen.
Omvendt har en faktura typisk en betalingsdato i fremtiden.
Når man udsteder en kvittering, er der en del formkrav, der skal opfyldes (særligt for erhvervsdrivende). Der er en del forskellige oplysninger, der SKAL være til stede på kvitteringen. I nogle tilfælde kan der undtages fra en del af kravene, og man kan i stedet benytte sig af en kassebon eller en dags-dato-kvittering – det, der i fagsprog kaldes "forenklede fakturaer". Jf. afsnittet nedenfor om forenklede kvitteringer.
Hvad skal en fuld kvittering indeholde?
Mange af formkravene til en kvittering tager kvitteringsblok.dk sig automatisk af, og det bliver dermed lettere for dig som bruger at holde styr på kravene, samt på dine bilag, der altid er tilgængelige online.
Her kan du se, hvad en fuld kvittering skal indeholde:
- kvitteringsdato
- kvitteringsnummer
- sælgers navn, adresse og eventuelt momsregistreringsnummer (CVR-nr. eller SE-nr.)
- købers navn, adresse og eventuelt momsregistreringsnummer
- beskrivelse og mængde af varen/ydelsen
- enhedspris, moms, og eventuel rabat
- gældende momssats og det momsbeløb, der skal betales
Regler for forenklede kvitteringer
I visse tilfælde kan du udstede en såkaldt forenklet kvittering, for eksempel hvis køber er en privatperson og totalbeløbet er under 5000 kr. Ordet "forenklet" betyder at kravene til kvitteringen er færre end for en fuld kvittering. Der findes forskellige typer af forenklede kvitteringer, som fx kasseboner og dags-dato-kvitteringer. På kvitteringsblok.dk kan du lave dags-dato-kvitteringer. Læs mere om dags-dato-kvitteringer her.
Næste liste opsummerer hvad kravene er til en forenklet kvittering. Som det ses, er kravene færre end for den "fulde" udgave:
- kvitteringsdato
- kvitteringsnummer
- sælgers navn, adresse og eventuelt momsregistreringsnummer (CVR-nr. eller SE-nr.)
- beskrivelse og mængde af varen/ydelsen
- det samlede beløb inklusiv eventuelt momsbeløb
Hvad skal jeg vælge?
En dags-dato-kvittering er hurtigere og nemmere at lave end en fuld kvittering, da der er færre informationer der skal udfyldes. Men i nogle tilfælde er det påkrævet at bruge en fuld kvittering. Så hvis du er i tvivl om hvilken type kvittering du skal lave, så er det sikre valg at lave en fuld kvittering. Det er uanset om du har brug for at lave én eller flere varelinjer.
BEMÆRK: Ovenstående forklaring er forsimplet og ikke udtømmende i forhold til regler og love vedrørende fakturaer og kvitteringer. Vi henviser til www.skat.dk for officielle vejledninger om fakturaer, kvitteringer, og forenklede fakturaer.